Om Tadelakt Pro

Fråga:

Vad är Tadelakt ?

Svar:

Tadelakt har en lång historia och är rik på traditioner.

Den ekologiska kalkputsen har sitt urspung i Nordafrika. Marockanerna klädde hela interiörer och fasader i de vackra palatsen i Marrakech med Tadelakt. Redan under romartiden användes Tadelakt för att täta akvedukter och som tätningsmaterial i de turkiska baden. Hantverket utövas av så kallade mästare som efter år av erfarenhet lärt sig bemästra tekniken att skapa vackra ytor.

Tadelakt används fortfarande i dessa länder men är vanligt också i Europa som till ex. i Frankrike, Spanien och Italien.

Tadelakt kan användas som enda material eller som komplement till kakel och mosaik.

Genom att blanda kalkbrukspulver, pulveriserad marmor, mineral- eller oxidpigment och vatten i rätt mängd får man en gräddfilsliknande konsistens som appliceras med en pensel på ett jämt underlag. Ytan ska torka i 24 timmar innan nästa lager strycks på med en spatel.

Efter andra torkningen slipas ytan slät och glansig med en sten. Slipningen stänger materialet och gör det så gott som vattentätt. För att få yttligare djup och bättre vattenhärdighet kan ytan behandlas till önskad glans med olivsåpa och bivax. Den färdiga ytan har en lång näst intill obegränsad livstid och blir bara vackare med åren.

OBS!

 Den här beskrivningen gäller ej för Perfectino Tadelakt Pro som är en utveckling av den traditionella tadelakten och som är betydligt enklare att använda.

 

Tadelakt polersten semi-precious